KREATIV BYUDVIKLING

Roskilde Kommune har i efteråret 2022 vundet både en international og en ny dansk pris for udviklingen af Musicon. Læs om priserne her, og lyt til en podcast-serie om, hvordan musik og kultur er bærende for omdannelsen fra industrigrund til nyt byområde.

Musik og kultur som fundament

Prisvindende byudvikling

Musicon tiltrækker sig stor opmærksomhed både i Danmark og i udlandet. Ud over at få besøg af mange grupper af fagfolk, som kommer for at lade sig inspirere til byudvikling andre steder, har bydelen høstet en række priser.

De to seneste kom i slutningen af 2022, hvor Roskilde Kommune først modtog en Music Cities Award for at integrere musik i planlægning af det nye byområde og dernæst vandt den nystiftede Blandet By Prisen.

Blandet By Prisen

Blandet By Prisen blev blev andet givet med følgende begrundelse:

"Juryen har kåret Musicon-bydelen som vinder af Blandet By Prisen, fordi projektet kan fremvise overbevisende bystrategiske resultater i form af en ny, levende, blandet og kreativ bydel i det tidligere erhvervsområde i Roskilde."

Desuden bliver det kaldt et "imponerende innovativt arbejde", at bydelen er blevet udviklet i etaper uden masterplan, men med involvering af aktører og ildsjæle.

Her kan du læse mere om Blandet By Prisen.

Music Cities Award

I begrundelsen fra Music Cities Evens lød det:

“Our jury was extremely impressed with the work The Musicon District is doing and the impact that you are having in your community”

Her kan du læse mere om Music Cities Awards.

At Roskilde har fået et helt unikt byområde, skyldes især de kreative iværksættere, kulturaktører, foreninger, ansatte i Roskilde Kommune, developere, fonde og mange, mange andre, der har set potentialet og spillet positivt med i omdannelsen fra industrigrund til levende bydel.

Priser til Musicon

Her er et udpluk af de priser, der er uddelt til Roskildes kreative bydel:

  • Blandet By Prisen for at skabe et bymiljø med en unik blanding af boliger, kultur og erhverv. Læs mere om prisen og om blandede byer i Byrummonitors gratis magasin. 
  • Music Cities Award 2022 for at integrere musik i byplanlægningen
  • Byplan-prisen 2012 for Rabalderparken og kreativ planlægning af den nye bydel
  • Bæredygtig Beton-prisen 2013 (og nomineret igen i 2017) for Rabalderparken
  • German Design Award 2018 til Ragnarock (MVRDV og COBE) for 'Excellent Communications Design Architecture' 
  • German Design Award 2020 til Roskilde Festival Højskole (MVRDV og COBE) for Excellent Architecture

Gode eksempler på Musicons udvikling

Musicons levende, urbane miljø er ikke kommet af sig selv. En lang række ildsjæle og innovative samarbejdspartnere har sammen med Roskilde Kommune skabt en bydel uden sidestykke. Få indblik i nogle af bydelens små miljøer i denne virtuelle rundtur fra 2021.